Senaste

Alla nyheter

Lickhammer van Helmond och Blue Hors bjöd på goda råd när Lövsta Stuteri bjöd in till avelsmingel

Under Gothenburg Horse Show anordnade Lövsta Stuteri ett välbesökt avelsmingel, vars huvudnummer var ett panelsamtal om avel och sport i samverkan. Panelen representerades av Erika Lickhammer van Helmond tillsammans med maken Joris van Helmond samt Blue Hors beridare Nanna Skodborg Merrald och sportchefen Ulrik Gerstorf Sörensen.

Panelen leddes av Alexandra Mörner som inledde med att konstatera att både holländska KWPN och danska DWB, ligger högt upp på avelns ranking.

Trots att Dansk Varmblod, sett till antalet registrerade föl, är ett litet förbund är deras uppfödares framgångar som framför allt dressyrhästproducenter stora.

- Vad är er hemlighet? undrade Alexandra Mörner och riktade frågan till Blue Hors representanter.
- "Fokus på mödernet och att vi tidigt började testa stona och deras ridbarhet, Och att uppfödarna behåller de bra stona att avla vidare på", menar Ulrik Gerstorf Sörensen.

Erika och Joris har tagit över hans föräldrars uppfödning i Nederländerna och den tar en allt större plats i parets hästföretagande.

-"Målet är att tävla våra egna uppfödningar."

För att nå målen är kraven på avelsstona högt ställda.

-"Vi skulle aldrig använda ston som inte har bra röntgen eller hälsa."

Joris van Helmond höll med om att stotest är bra med det viktigaste för en uppfödare som vill lyckas är att man lär känna sitt sto och hennes möderne. Väl.

- "Och om du ska avla, avla då för att försöka få fram en häst potential. Om du avlar på ett sto som inte gått att rida då står du om fyra år med en till häst som inte är så ridbar. Försök avla fram bra hästar, de dåliga kommer ändå."

Han fick medhåll av Ulrik Gerstorf Sörensen:

-"Hellre ridbarhet och lite mindre gång. Gångarterna går att utveckla på en ridbar häst men saknas ridbarheten går det inte."

Blue Hors affärsidé är att försöka få tag på hingstämnen som unga och slipa diamanterna själva för att sedan låta dem prestera på tävlingsbanorna. På så vis kan uppfödarna, som kanske använt dem som unga, komma tillbaka och använda dem igen när de visat framgångar på högsta nivå på tävling.

Enligt honom och Nanna tvekar inte danska uppfödare att använda äldre meriterade hingstar i dressyravel. Blue Hors Zack som tävlas av Nanna är ett sådant exempel.

-"Han var fullbokad i fjol. Och St. Schufro, som fick många ston som unghingst men sedan haft en lugnare period som avelshingst, får nu åter igen ston när uppfödarna ser att han lyckas bra på tävling och han även har avkommor som går bra", berättar Nanna.

Joris van Helmond anser att Sverige har många fina uppfödningar och att problemet för SWB som avelsförbund på de internationella rankinglistorna är att de bästa säljs snabbt och utomlands.

-"Jag tror att ni som nation har färre ryttare på hög nivå och att det kanske är därför de unga talangerna säljs. Och när de är sålda kommer de inte tillbaka och kan användas i er avel. I Holland försöker vi nu behålla de bästa stona så att de är kvar i aveln."

Ulrik Gerstorf Sörensen tror mycket på ET för framgångsrik avel framåt.

-" Ett exempel är Atterupgaards Orthilia, mellan tävlingarna tog man ut ägg så att hon både kunde tävla och verka i avel. I dag är det mycket lättare att låta stona göra båda delar."

En titt i spåkulan säger att just ridbarhet och förmågan att jobba villigt och avslappnat kommer väga tungt i framtiden.

"-Det pratas så mycket om hästvälfärd nu och vi måste ha hästar som gillar att gå i en stor arena och kan vara avslappnade där," säger Ulrik.

Text av Lena Sellman

Berättelser från Lövsta

icon/story