Senaste

Alla nyheter

Framtidens SWB-hästar: Avel och sport i samklang på Lövsta Stuteris avelsfrukost i Falsterbo

Avel och sport i harmoni var huvudtemat när Lövsta Stuteri, i samarbete med Dunstan och SEB, anordnade den välbesökta avelsfrukosten under Falsterbo Horse Show. Ett spännande panelsamtal med förbundskaptenerna inom hoppning och dressyr, Bo Jenå och Henrik Ankarcrona, stod på agendan och leddes av Nina Kensälä från Lövsta Stuteri. Kensälä inledde med en fråga som alltid är aktuell för publiken, som till stor del bestod av uppfödare: "Både sporten och hästarna utvecklas ju hela tiden. Hur ser hästarna ut om 10 år?"

Henrik Ankarcrona: "Det har ju hänt så mycket de senaste 10 åren. Framåt är det viktigt att vi har med hållbarhetstänket, vi ska ju avla hästar som ska hålla under en lång tid. I Sverige har vi alltid haft försiktiga hästar, det ska vi fortsätta med och vi ser idag hästar med så mycket förmåga. Våra SWB-hästar är absolut konkurrenskraftiga och kan hävda sig väl ute i världen, det är vår uppgift att se till att förvalta dem."

Bo Jenå instämde:

- "Jag håller med Henrik, det har hänt mycket de senaste 10-20 åren. Inom dressyren har vi ju idag väldigt rörliga hästar, som är reaktiva, men jag tycker vi inom SWB har med oss tänket om hållbarhet och ridbarhet hela tiden, men det är absolut något som får allt mer fokus."

På frågan om vad som är viktigt att tänka på framöver, betonade Henrik:

- "Vi måste vara försiktiga när vi pushar förmåga, teknik och allt annat, så det inte drabbar hållbarheten. Frågan är också viktig att komma ihåg att utbilda ryttaren med. Uppfödare kan avla hur bra hästar som helst, men vi behöver se till att matcha dem rätt. Vi har många duktiga ryttare och unghästutbildare idag, men precis lika viktigt som att vi fortsätter förbättra hästarna genom avel är det viktigt att se till att våra ryttare hela tiden utvecklas med hästarna. Det gäller såklart i flera led, hovslagare, veterinärer, etc."

Bo Jenå:

"Inom dressyren behöver vi både känsliga och rörliga hästar på toppen, men det är ju likadant här, de måste tas hand om och ridas av personer som kan hantera, förvalta och vidareutveckla det."

En fråga från publiken kretsade kring rörligheten hos dressyrhästarna och om det alltid är de mest spektakulära hästarna som håller hela vägen. Bo Jenå förklarade:

- " Ska man hävda sig internationellt idag krävs absolut en rörlig häst och ibland kan det spektakulära vara positivt, men viktigt är framförallt att hästen har en god bärighet. Kolla t. ex på Dante Weltino som har både bärigheten, känsligheten, rörlighet, men som ändå, med så bra matchning har hållit sig på toppen under många år."

Henrik Ankarcrona poängterade att den svenska hästen står sig mycket bra internationellt tack vare klok hantering och fokus på att använda de bästa stona i aveln, vilket är lika betydelsefullt som valet av hingst.

-"Vi är duktiga i Sverige på att ge dem mer tid, vilket såklart främjar uppfödningen. Vi blir allt bättre på att använda de bästa stona. Det är såklart viktigt att ha med sig det, det är ju inte bara hingstarna det handlar om."

Bo och Henrik avslutar samtalet med både positiva tongångar och några goda råd längs vägen:

Den svenska hästen står sig i kvalitet jättebra. Här i Sverige är vi ju också duktiga med att ge våra unga hästar tid och det vill vi skicka med vikten av även framåt. Idag finns det många möjligheter att visa upp unga hästar och det är såklart bra, men man måste bara komma ihåg att ta det i hästens takt.

Berättelser från Lövsta

icon/story