sv / en

Tinne

Hästar har alltid varit en del av mitt liv. Min mamma var väldigt engagerad i ridsporten och det är från henne jag ärvt mitt intresse för dressyren.

Tinne Vilhelmson Silfvén och Lord Django. Foto: Natalie Lindholm

När jag var i sjuårsåldern började jag rida och fick tävla C-ponnyn Kandidat. Ganska snart gick jag över på stor häst och var medlem i ungdomslandslaget mellan 1995 och 1998. Under den tiden hann jag bli nordisk mästare tillsammans med Monsun.

Jag spenderade fem år hos den legendariske dressyrtränaren Walter Christensen i Tyskland, där jag både arbetade och utbildade mig. Den tiden i mitt liv är ovärderlig och gav mig grunden att både utbilda hästar och att sköta en anläggning på ett professionellt sätt.

Med mig hem till Sverige hade jag stoet Caprice som blev min första Grand Prix-häst. Tillsammans hade vi en lång karriär med två OS, ett VM och två EM. 1993 vann jag mitt första SM, på just Caprice.

Efter Tyskland drev jag egen verksamhet, först på Bergåsa i Södertälje och sedan på Fågelbro på Värmdö. Det var en tuff, men lärorik och viktig tid. Där fick jag insikt i och förståelse för hästars olika personligheter och många dimensioner, både när det gäller det stora flertalet harmoniska hästar, men också när det gäller de missförstådda. Jag lärde mig att tolka och stödja häst och ryttare till ett gemensamt gott samarbete. Under den här tiden växte mitt intresse för att träna ungdomsryttare, något jag även idag prioriterar.

När Caprice pensionerades tog Cezar, född 1990, över. Cezar och jag deltog i ett OS och två EM tillsammans.

År 2000 träffades Antonia Ax:son Johnson och jag på en kall ridhusläktare. Hon letade efter en ryttare till sin treårshingst Weltman och frågade om jag var intresserad. Det var starten på vårt samarbete och samma år flyttade jag till Lövsta Stuteri och blev stuteri- och utbildningschef.

Sedan dess har det hänt otroligt mycket. 2002 fick jag min son Lucas. Jag har ridit flera stora mästerskap som OS, VM och EM och tillsammans med Don Auriello satte jag svenskt rekord i Grand Prix (79,553%) och Grand Prix Kür (84,700%) under världscuptävlingarna i Globen i slutet av 2012. I mitt sjunde OS, 2016 i Rio de Janeiro, slutade jag på en individuell sjundeplats i Grand Prix Special och med laget femma. Tillsammans med Paridon Magi blev jag individuell tia i EM på hemmaplan i Göteborg i slutet av sommaren 2017.

Vi invigde vårt nya stall på Lövsta 2007 och hela verksamheten miljöcertifierades 2011.

Stjärnborgs gård, som från början var vår filial för våra egna avelsston, föl och unghästar, har utvecklats till Lövsta Seminstation. Nu finns ett brett program och en seminstation som betjänar över 300 ston varje säsong. För att få en än mer komplett anläggning utvecklades under 2019 Lövsta Horse Fitness för att tillhandahålla rehabilitering och träning för en hållbarare och friskare häst.

Att arbeta med hästar är unikt. Varje häst och varje dag är en ny utmaning, en ny frågeställning att förstå och finna lösning på, en ny möjlighet att ta vara på. Att arbeta med hästar handlar inte bara om ett livsuppdrag, utan också om lust och glädje. Ytterst är det ett sätt att leva.

Tinne Vilhelmson Silfvén,
Stuterichef

Foto: Natalie Lindholm

Tinnes tävlingsmeriter

Tinne har ridit sju OS på raken, vilket gör henne till en av två svenska idrottare som deltagit i sju OS.

Olympiska spel Icons/plus Icons/minus

 • 1992 i Barcelona. Fjärdeplats med landslaget med hästen Caprice.
 • 1996 i Atlanta. Femteplats med landslaget med hästen Caprice.
 • 2000 i Sydney. Niondeplats med landslaget med hästen Cezar.
 • 2004 i Aten. Sjätteplats med landslaget med hästen Just Mickey.
 • 2008 i Hongkong. Fjärdeplats med landslaget samt niondeplats individuellt i GP Specialen med hästen Solos Carex.
 • 2012 i London. Femteplats med landslaget samt en elfteplats individuellt i küren med hästen Don Auriello.
 • 2016 i Rio de Janiero. Femteplats med landslaget samt en åttondeplats i küren med hästen Don Auriello.

VM Icons/plus Icons/minus

På meritlistan finns sex VM på fyra olika hästar. Med Caprice red hon VM i Haag 1994 där laget blev sexa. I Jerez 2002 och Aachen 2006 var det Solos Carex som fick följa med och bästa placeringen blev en femteplats med laget 2006. 2010 åkte Tinne till Kentucky med Favourit och då slutade laget på en tiondeplats. 2014 var det dags igen, den här gången i Caen och tävlingspartner var Don Auriello. Laget blev sexa, Tinne och Don Auriello blev individuellt femma i GPS och sjua i küren.

EM Icons/plus Icons/minus

Tio EM-starter har det hunnit bli hittills i karriären och två bronsmedaljer i lag. Den första 2007 i Turin med Solos Carex och den andra 2017 i Göteborg med Paridon Magi. Som bäst har Tinne blivit sexa individuellt, 2007 i Grand Prix Special med Solos Carex och 2015 i Aachen med Don Auriello i både GPS och kür.

Världscupen Icons/plus Icons/minus

Sedan 2004 har Tinne ridit åtta världscupfinaler och bästa placeringen hittills är en andraplats med Don Auriello i Göteborg 2016.

Filmer

 • Tinne Vilhelmson Silfven & Don Auriello - Aachen CDIO5* 2015

 • Tinne Vilhelmson Silfven & Don Auriello - WDM Munich

 • FEI World Cup Grand Prix Kür, Wellington

 • Tinne & Benetton Dream i Rotterdam

Läs mer...

icon/story