sv / en

Frågor & Svar

Här svarar vi på några frågor kring Lövsta Stuteris övertagande av den anrika seminstationen på Riksanläggningen Flyinge.

Vad innebär det att Lövsta Stuteris tar över seminstationen på Flyinge? Icons/plus Icons/minus

I april 2022 etablerar Lövsta Stuteri en ny stostation på Flyinge Kungsgård i ett nytt unikt samarbete med Flyinge AB.

Vi kommer att erbjuda alla stoägare möjligheten att inseminera sina ston på Lövsta Stuteris seminstation på Flyinge.

Vi är glada över att komma närmre våra kunder i söder och erbjuda ett brett utbud av topphingstar, seminverksamhet och service till stona av yttersta klass.

När öppnar stationen och vad erbjuds? Icons/plus Icons/minus

Vi kommer inom kort informera om öppningsdatum 2024 till Lövsta Stuteri – Flyinges seminstation.

Precis som på Stjärnborgs gård i Upplands Väsby kommer vi att erbjuda alla våra hingstar i programmet samt seminering och undersökningar av ditt sto. En del av Lövstas hingstar tappas och finns på plats via vår Skånehub Borebackar gård. Det finns möjlighet att komma och titta på när de hingstarna tränas i sin hemmiljö, kontakta dem så berättar de mer. Läs mer om dem här, länk.

Självklart är du välkommen med ditt sto - oavsett hingstval.

Det kommer även vara möjligt att seminera med fryst semin.

Hur gör jag om jag vill komma med mitt sto till Lövsta Stuteri – Flyinge? Icons/plus Icons/minus

Du anmäler ditt sto på www.sprangrulla.se alt. kontaktar oss på mejl; flyinge@lovstastuteri.com eller telefon; 0760- 12 11 12

Anmäl er gärna till vår avelsrådgivning under våren, så hjälper vi till med ditt hingstval.

Veterinärundersökningar sker under morgon och förmiddag måndagar, onsdagar och fredagar under seminsäsongen. Ring eller maila innan så får du veta vilken tid det passar att ditt sto kommer. Tiderna för undersökningen beror på hingstvalet eftersom hingstarnas beställningstider variera.

Det optimala är att komma med stoet då hon just är på väg in i en brunst.

Kontakta oss om du inte ser brunsten på ditt sto så kommer vi överens om när det är lämpligt att boka in henne för en första undersökning.

Vad behöver jag göra innan jag åker med mitt sto till seminstationen? Icons/plus Icons/minus

Du som stoägare ska se till att göra en hälsokoll på stoet, det vill säga stoet ska vara kliniskt friskt och det ska heller inte förekomma misstanke om smitta hos andra hästar i stallet. Tänk på att börja tempa stoet och de andra hästarna i stallet dagligen i god tid innan planerad ankomst till seminstationen.

Stoet ska vara grundvaccinerad och därefter vaccinerad årligen mot hästinfluensa och enligt rekommendation mot stelkramp.

Det går bra att komma med stoet till seminstationen även om du fortfarande funderar på hingstvalet, men det är bra om du har några tänkbara alternativ.

Det går bra att anmäla sig på Språngrulla även om du inte valt hingst ännu. Fyll i uppgifter om stoet och välj seminstation, hingstvalet går att komplettera med senare. Observera att den person som skapar anmälan i språngrulla automatiskt blir språngägare.

Till språngrulla betalas även en säsongsavgift till SWB för att få betäcka stoet. Den betalas i samband med anmälan till betäckning och återbetalas om stoet av någon anledning aldrig betäcks.

Vilken hingst ska jag välja till mitt sto? Icons/plus Icons/minus

Det är viktigt att rådgöra med en kunnig person. Ett tips är att besöka hingstvisningar för att få se hingsten på riktigt. Det går bra att komma med stoet till seminstationen även om du fortfarande funderar på hingstvalet, men det är bra om du har några tänkbara alternativ.

Vi erbjuder ett brett utbud av topphingstar inom både hoppning och dressyr, du kan läsa mer om hingstarna i vårt program här.

I hingstvalet behöver man också ta hänsyn till hingstens fertilitet och vilken typ av sperma som finns tillgänglig. Generellt är dräktighetsresultaten allra bäst med färsk sperma. Många hingstar fungerar också bra med transporterad sperma. Fryst sperma bör enbart väljas till ston med god fertilitet och goda förutsättningar.

Om du behöver hjälp med att välja hingst eller har några frågor om hingstarna i vårt program så erbjuder vi gratis avelsrådgivning över mail och telefon. Kontakta oss så hjälper vi dig.

Kommer man kunna se Lövsta Stuteris hingstar under en hingstvisning på Flyinge under våren? Icons/plus Icons/minus

Vi planerar att visa våra hingstar på Flyinges hingstvisning den 13 april och på Strömsholms hingstvisning den 20 april. Mer information och biljetter hittar du hos Flyinge och Strömsholm inom kort!

Kommer ni att erbjuda fryst semin? Icons/plus Icons/minus

Ja, vi kommer att göra fryst på plats. Här kan du se vilka hingstar i programmet som vi erbjuder på fryst.

Kommer det att finnas uppstallningsmöjligheter på seminstationen på Flyinge? Icons/plus Icons/minus

Det kommer gå bra att lämna ditt sto för uppstallning under en kortare period, och även betesplats i flock kommer kunna erbjudas ett begränsat antal.

Om jag har några fler frågor, vem vänder jag mig till då? Icons/plus Icons/minus

Alla är välkomna att kontakta stationschefen Malin Cohlin på; Tel: +46 760- 12 11 12 eller e-post: flyinge@lovstastuteri.com.

Läs mer...

icon/story