Om Lövsta

Lövsta Stuteri startades i sin nuvarande form i januari 2000. Men historien går mycket längre tillbaka än så…

För snart 150 år sedan grundade min farfarsfar, Axel Johnson, vårt familjeföretag. Företaget har omvandlats flera gånger under tidens gång, fram till sin nuvarande form. Parallellt har där funnits en annan, oföränderlig dimension i familjen – kärleken till hästen. Från Axel Johnsons trogna vagnshästar, Bessemer och Martin, till senare generationers ridhästar, som skimmelstoet Sibylla och ponnyerna Hans och Greta, som burit sina ryttare genom så väl Bergslagsskogar och Lill Jansskogen som på Kungliga Djurgården. Hästintresset fortsätter genom generationerna. I dag är mitt barnbarn Stella framgångsrik junior i svensk hoppning.

Lövsta Stuteri har en vision att förbättra svensk ridsport och dressyr. Tidigt beslutade vi att satsa både på avel, träning och tävling med hästar av högsta kvalitet och på lovande unga medarbetare och ryttare. Tinne Vilhelmson Silfvén och jag blev partners i detta uppdrag.
Sedan starten har vi på Lövsta utbildat många hästar, med Tinne som utbildningsansvarig. Tinne är i dag rankad nummer fem i världen och hon har ridit sex OS, fyra VM, åtta EM och fem världscupfinaler. Flera av våra ryttare och hästar finns nu i den svenska eliten.
Många föl har fötts upp och våra hingstar Weltman och Solos Carex har söner och döttrar som flitigt syns på tävlingsarenorna. I dag har vi också två mycket fina hingstar, Benetton Dream och Uncanto di Villagana, som tävlas och verkar inom aveln.

Lövsta Seminstation har sedan den fullskaliga satsningen år 2011 utvecklats mycket snabbt. I dag erbjuder vi ett brett program av internationella topphingstar för både hoppning och dressyr. Vi har lyckats nå en stark marknadsposition på kort tid, inte minst genom vår service till stoägare. Vi gläds åt detta!

I satsningen på att förbättra svensk ridsport ingår också, sedan 2005, mediaverksamheten Hippson, som har papperstidningen Hippson och sajten hippson.se. Hippsons uttalade uppdrag är att förmedla kunskap och inspiration till ryttare. Besök gärna sajten!
Lövsta Future Challenge är en av våra satsningar inom dressyr. Det är en cup för unga Grand Prix-ryttare och unga Grand Prix-hästar. Sverige har därmed fått en ny tävling med fantastisk uppslutning som gagnar svensk ridsport.

Vår verksamhet präglas av fem E:n, orden ekologi, empati, ekonomi, estetik och etik. 2011 valde vi därför att miljöcertifiera Lövsta Stuteri som världens första kombinerade tävlings- och avelsverksamhet. Arbetet fortsätter oförtrutet med nya satsningar som börjar ge ringar på vattnet.
Att få arbeta med hästarna i centrum, med de magiska ögonblicken då ryttare och hästen möts som drivkraft och med vardagens glädje är en ynnest. Välkomna!

Lövsta i mars 2014
Antonia Ax:son Johnson