Framgångsrika Lövsta Star-ston – rapport från dräktigheten!

2 november 2017

Chip Annelie hemsidaFotot på Annelie Eriksson och Chipotle HH är taget av Maria Oscarius.

Satsningen Lövsta Star, med målet att få fram morgondagens topphästar, har haft ett första mycket framgångsrikt år. Många riktigt fina ston sökte till satsningen och dräktighetsresultatet för alla ston är strax under 90%. Vi skrev i våras om två av stona som ska vara med i Lövsta Star, Chipotle HH och Ichi, här kommer en avstämning under dräktigheten.

Chipotle HH är ett 13-årigt sto e. Quite Easy – Robin Z, som har tävlat internationellt med tidigare ryttaren Niklas Jonsson. Starter upp till 160 finns på meritlistan. Nu är hon dräktig med Karmel van de Watering 1332, hemma hos ägaren Annelie Eriksson, som driver Stall Steninge by och är reporter på Hippson.

– Just nu är ”Chippen” en väldigt hungrig dam som lätt blir lite uttråkad, berättar Annelie.
– Det har nog slagit henne att hon faktiskt inte ska vara tävlingshäst längre, något hon tycker är lite tråkigt. Hon tittar med lite drömmande blick mot transporten när jag lastar min andra häst för att åka till ridhuset, säger Annelie.

– ”Chippen” får gå tillsammans med de andra hästarna i skrittmaskinen några dagar i veckan för att aktiveras. Då är hon supernöjd och känner sig snygg, berättar Annelie vidare. Om dagarna tillbringar Chipotle HH tid med sin shettiskompis Vivi i hagen och letar de sista goda grässtråna samtidigt som hon håller full koll på samtliga hästar på gården. Ett tecken på att hon är dräktig är, utöver hungern, att hennes mage intagit en bullform. Detta är hennes andra dräktighet så Annelie tycker sig se hennes tecken tydligare än vad hon sett på ston som är dräktiga för första gången.

Annelie vet exakt hur många dagar sedan hon inseminerades. Hon säger att hon längtar så mycket efter fölet. -Vi har förberett hennes hage med ett vindskydd för att kunna låta henne gå ute så länge det går om dagarna och köpt ännu ett avelssto för att ge henne och fölet framtida sällskap, avslutar Annelie.

Ichi ok galopp

Sandra Dahlin och Ichi. Foto: Malin Larsson.

I våras när vi skrev om Sandra Dahlin och Ichi hade hon precis tagit hem segern i det första kvalet i Lövsta Future Challenge Dressage 2017. Nu kan Sandra summera en otroligt framgångsrik säsong, som kommer att avslutas med final i Lövsta Future Challenge Dressage 2017 under Sweden International Horse Show. Ichi har redan två avkommor via embryotransfer och en tredje, e. Van Vivaldi 1286, är nu på väg. Foto: Malin Larsson.

Chipotle HH bär fölet själv, men flera av stona som ingår i satsningen kommer att bli mammor via embryotransfer. Bland dem återfinns dressyrstoet Ichi som tillsammans med ryttaren Sandra Dahlin vunnit tre av kvalen i årets upplaga av Lövsta Future Challenge Dressage och tagit sin första seger i Grand Prix Kür. Ichi är elva år gammal, e. Bocelli – Donnerschlag.

Mottagarstoet Berenike bär Ichis embryo efter Van Vivaldi. Sandra berättar att både Ichi och Berenike mår bra. Ichi har i helgen tävlat i den sista omgången av Lövsta Future Challenge Dressage och var trea i lördagens Grand Prix. Finalen av Lövsta Future Challenge Dressage 2017 rids på Friends Arena den 1 december under Sweden International Horse Show och bland de unga hästarna tar sig Ichi dit med överlägsna 148 poäng (54 poäng mer än tvåan i tabellen).

Mottagarstoet Berenike är konstaterad dräktig på 90 dygn och vi ser verkligen fram emot att se avkomman efter Van Vivaldi, med Ichi som mor. Men först får vi heja fram Sandra och Ichi till nya framgångar på Friends!

Både Jens Fredricson, stallmästare på Strömsholm och avelsrådgivare hos Lövsta Stuteri, och Malin Cohlin, stationschef på Lövsta Seminstation är otroligt glada över det stora intresset för Lövsta Star. -Det ska bli mycket spännande att följa satsningen framåt. Redan i år har vi många intressanta parningar med internationella blodslinjer av toppklass, säger Jens Fredricson. – Det är precis sådana hästar som Ichi och Chipotle HH som vi vill se i svensk gångarts- och hoppavel, poängterar Malin Cohlin. – Det blir mycket spännande att följa den första årgången av föl undan Lövsta Star-ston som föds 2018, fortsätter Malin.

Följ Ichi och Chipotle HH och några av de övriga stona på instagram under hashtagen #LVSThelaresan. Mer information inför säsongen 2018 kommer på hemsidan i början av året.

För frågor kring projektet, kontakta Lövsta Seminstation på semin@lovstastuteri.com

Kommentarer inaktiverade.