Lövsta Seminstation erbjuder embryotransfer, vilket gör det möjligt att avla på högpresterande ston utan något avbrott i tävlingskarriären. Stoet Astoria (f.2012, e. Sir Donnerhall II – Quaterback, uppfödare och ägare Christina Olsson/Hipponews AB) har haft en makalös karriär genom unghäståren. Nu senast en tiondeplats i unghäst-VM i dressyr med ryttaren Jeanna Högberg i sadeln. Stoet med de vippande öronen har i sommar lämnat ett embryo som bärs fram av ett mottagarsto.

Bland Astorias framgångar kan nämnas diplom på unghästtest både som tre- och fyraåring. Stoet har även segrar i Breeders Trophy och Champion of the Winners på Friends Arena både som fem- och sexåring samt finalist i unghäst-VM som fem-, sex- och sjuåring. Som sjuåring har hon även en seger i nationell Prix St Georges.

Christina Olsson berättar:

Nu håller vi på att landa efter ett unghäst-VM där Astorias 10:e placering i en VM-final och en seger i B-finalen känns riktigt stort, särskilt som hon är ”hemmagjord” i tre generationer från en liten Norrlands-uppfödning. Unghäst-VM ger nästan lite touch av den välkända kampen mellan David och Goliat.

Jeanna Högberg och Astoria vann lilla finalen med och belönades bland annat med 9,2 för sin trav och 9,0 för galoppen. Ekipaget blev tia i finalen och Astoria är därmed tredje bästa sto i sjuårskullen.

Astoria är uttagen till LövstaStar, projektet för prestationsston som syftar till att få hästägare som har ston med mycket goda meriter att sätta dem i avel. Innan resan till Falsterbo hade Astoria lite semester på Lövsta Seminstaton och seminerades med Bon Couer 1389. På självaste midsommarafton flushades det lilla embryot ut och bor nu tryggt i mottagarmamman Abisco. Jeanna Högberg säger;

 Det känns helt underbart att Christina äntligen har fått ett embryo från Astoria! Jag tror att det är en väldigt bra kombo med Astoria och Bon Coeur! 

Christina Olsson fortsätter:

Nu när mottagarstoet passerat 50 dygns dräktighet vågar vi hoppas, även om det är långt kvar. På senaste ultraljudet pickade dock hjärtat tydligt och kanske kunde några stora fladdrade öron anas…

Läs mer om embryotransfer på Lövsta Stuteris hemsida.

 

Mini-Astoria 7 dagar gammal. Foto: Judith Grossman

 

Mottagarstoet Abisco. Foto: Frida Näslund

 

Pappa Bon Coeur 1389 var själv förste reserv till det tyska laget till årets unghäst-VM. Foto: Malin Larsson

Mer om Astorias stam:

Astorias moder Aquarell har även hon varit med hela vägen från att segra i lokalt fölchampionat, diplom på unghästtest både som tre- och femåring, tvåa i Kungakannan och har tävlat med placeringar till och med Prix St Georges. Hon betäcktes som treåring och det blev Astoria. Mormor Ariel har även hon diplom på unghästtest och mormorsmor Dame Fortune är Elitsto med flera diplomavkommor som tävlingshästar till och med svår dressyr.

Läs mer

Lövsta Stuteri erbjuder, precis som tidigare år, alla regionala SWB-föreningar att dela ut pris till de högst bedömda fölen efter Lövsta-hingstar. Visa ditt föl vid fölbedömning arrangerad av en regional SWB-förening och ha chansen att få en fin LövstaStar-rosett samt gå vidare och tävla om fler fina priser. Respektive förening delar ut en anmälningslänk till ägare till de föl som uppnått kriterierna enligt nedan. Via länken är det bara att anmäla ditt föl till LövstaStar 2019!

Kriterier

Föl efter Lövsta-hingstar visade på regional fölbedömning och som erhållit minst 24 poäng (hoppstammade) respektive 25 poäng (dressyrstammade).

Följande hingstar ingick i hingstprogrammet 2018;

 • Benetton Dream FRH
 • Bon Coeur
 • Cabachon
 • Cayenne de Clarence
 • CCStud’s Kuba Libre
 • Crown Z
 • Cristallo II
 • Demand
 • For Ever Jump
 • Heartbeat
 • Ironman H
 • Sankt Erik II
 • Van Vivaldi
 • Klifton
 • Bergsjöholms Valbonne
 • Point Break

Har du några frågor eller funderingar är du välkommen att höra av dig till
Nina Känsälä, nina@lovstastuteri.com.

Det började…

Tävlingen startade 2016 då föl fallna efter Lövsta-hingstar som bedömdes vid Mälardalens Varmblodsklubbs fölbedömning tävlade om priset Lövsta Future Star. 2017 utökade Lövsta Stuteri konceptet Lövsta Future Star, så att föl bedömda i hela Sverige kan tävla om utmärkelsen. 

Tävlingen heter från och med 2017 också Lövsta Star och ingår i den satsning som Lövsta Stuteri gör för att främja svensk avel.

Under 2017 utökades satsningen på prestationsston i konceptet LövstaStar (LVST) och Lövsta Star för föl uppdateras till fölens version av LövstaStar. LövstaStar för fölen är fortfarande helt fristående från den mycket lyckade satsningen för stona (LVST-ston) #lvsthelaresan, som alla prestationsston i Sverige som uppfyller kriterierna kan söka.

Foto: Frida Näslund

Läs mer

Under söndagseftermiddagen den 14e april höll Lövsta Stuteri hingstvisning hemma på seminstationen. Det fina vårvädret och de vackra hingstarna drog en stor publik – hela 920 person var på plats för att se ett urval av hopp- & dressyrhingstarna i Lövsta Stuteris hingstprogram.

Visningen inleddes med ett välkomsttal av Lövsta Stuteris Antonia Ax:son Johnson tillsammans med Malin Cohlin, stationschef på seminstationen och Tinne Vilhelmson-Silfvén, stuterichef.

Flera av hingstarna i stuteriets hingstprogram visades upp – både under sadel och vid hand. Visningen leddes av speakern Karl-Henrik Heimdal, dessutom hölls en miniclinic av Tinne Vilhelmson-Silfvén för dressyrhingstarna och av Jens Fredricson för hopphingstarna.

”Jag är glad över att hingstarna fick komma till sin rätt så bra som de gjorde, det var kul att få visa upp dem idag!”, berättar Tinne.  

Även Malin Cohlin – är nöjd och glad med visningen.

”Jättekul med så mycket folk, ser fram emot säsongen som börjar nu. Vi har ett fantastiskt fint hingstprogram så det är kul att få visa dem på ett så här bra sätt.”

En av uppfödarna som var plats var Sara Grandin, hon har sen tidigare sett flertalet av Lövsta Stuteris hingstvisningar, senast den i Helsingborg som ägde rum den 31 mars.

”Visningen på seminstationen var superbra, otroligt härlig stämning som Lövsta bjuder på. Hingstarna visas på ett sånt fint sätt. Välarrangerat och genomtänkt – jättekul att få se hingstarna!”

Nu startar säsongen på Lövsta Seminstation och för den som vill betäcka och se hela Lövsta Stuteris hingstprogram går det att se här.

Foto: Sara Hellner

Välkomsttal av Antonia Ax:son Johnson, Malin Cohlin och Tinne Vilhelmsson-Silfvén.

Caroline Darcourt och Bon Coeur.

Tinne Vilhelmsson-Silfvén och Van Vivaldi.

Jens Fredricson och Cayenne de Clarence.

Farinjo des MEC och Rebecca Milton.

For Ever Jump och Rebecca Milton.

Coupe de Coeur och Rebecca Milton.

Caroline Darcourt och Sankt Erik II som numera är kastrerad men finns kvar på fryst semin.

Liberace For U och Johanna Jendland.

Kane och Linnea Dahlberg.

Cabachon visades för hand av Florian Darcourt.

Bruksprovsvinnaren Kane.

Läs mer

Under Gothenburg Horse Show anordnade Lövsta Stuteri ett mingel, där stoet och uppfödaren stod i centrum. Inbjudna var 2018 års LövstaStar-föl, stoägare med sto antaget till LövstaStar 2018, uppfödare, samarbetspartners och kollegor inom branschen.

Ett frukostsamtal med Ludger Beerbaum och Bo Jenå, skickligt anförda av moderatorn Görel Nyman, stod på programmet. Vi fick höra både Ludgers och Bos syn på dagens avel, den häst vi har avlat fram till idag samtidigt som de diskuterade hur morgondagens häst bör se ut och hur vi når dit.

Prisutdelning för de fem högst bedömda hopp- respektive dressyrfölen i LövstaStar 2018 uppmärksammades med diplom, fribetäckning och ett pris om 3000 kronor. Istället för snittblommor till pristagarna delades fröpåsar ut, helt i enlighet med Lövsta Stuteris hållbarhetsarbete.

Vinnare LövstaStar 2018:

Blaze, e. Crusader Ice, uppf. Ulf Gudmundsson

Bacardi B, e. Baltimore, uppf. J&J Breeding

Bromance M&M, e. Cristallo II, uppf. Maths Örtbring och Mattias Åstrand

Lycka F, e. Cristallo II, uppf. Gunnel och Kjell Frölin

Heartcore NL, e. Heartbeat, uppf. Åsa Nilsson

Ferrum, e. Ironman H, uppf. Elin Gustafsson

Halo van Sassen, e. Van Vivaldi, uppf. Helene Hogengård

Desmond, e. Demand, uppf. Carina och Tord Jönsson

Irus I Bo, uppf. Karin Folkesson

Grassina LVST, e. Sankt Erik II, uppf. Kristina Magnusson

Fotona nedan är på Grassina LVST som föl.

Grassina LVST, e. Sankt Erik II, uppfödare och ägare Kristina Magnusson.

Grassina LVST, e. Sankt Erik II, uppfödare och ägare Kristina Magnusson.

Läs mer

Under lördagseftermiddagen bjöd Tinne och Anton på en underbar kür till tonerna av ’Good Vibrations’ och publikens jubel. Stämningen i arenan var magisk när ekipaget red ut från arenan på långa tyglar.

Samspelta och helt fokuserade på sin uppgift tog de sig an küren och berättade en fin historia tillsammans. Tinne berättar att det var helt fantastiskt att rida en glad, energisk Anton som var med henne under hela ritten.

”Anton älskade att få vara inne på arenan idag. Han trivs så bra och älskar den här miljön med hemmapubliken. Det var otroligt rörande att få rida idag!”

Anton och Tinne rider ut med långa tyglar till stående ovationer och en magisk stämningen inne i Scandinavium.

Det blev till slut Isabelle Werth med Weihegold OLD som stod som vinnare med Laura Graves och Verdades på en andraplats.

Efter en höst och vinter med en del tävlingar Florida kommer Anton nu få en välförtjänt vila och långa promenader i skogen hemma på Lövsta Gård.
Vad som kommer härnäst återstår att se, läs mer om Tinnes tankar inför framtiden här.

Foto: Magnus Cohlin

Läs mer