Under söndagseftermiddagen den 14e april höll Lövsta Stuteri hingstvisning hemma på seminstationen. Det fina vårvädret och de vackra hingstarna drog en stor publik – hela 920 person var på plats för att se ett urval av hopp- & dressyrhingstarna i Lövsta Stuteris hingstprogram.

Visningen inleddes med ett välkomsttal av Lövsta Stuteris Antonia Ax:son Johnson tillsammans med Malin Cohlin, stationschef på seminstationen och Tinne Vilhelmson-Silfvén, stuterichef.

Flera av hingstarna i stuteriets hingstprogram visades upp – både under sadel och vid hand. Visningen leddes av speakern Karl-Henrik Heimdal, dessutom hölls en miniclinic av Tinne Vilhelmson-Silfvén för dressyrhingstarna och av Jens Fredricson för hopphingstarna.

”Jag är glad över att hingstarna fick komma till sin rätt så bra som de gjorde, det var kul att få visa upp dem idag!”, berättar Tinne.  

Även Malin Cohlin – är nöjd och glad med visningen.

”Jättekul med så mycket folk, ser fram emot säsongen som börjar nu. Vi har ett fantastiskt fint hingstprogram så det är kul att få visa dem på ett så här bra sätt.”

En av uppfödarna som var plats var Sara Grandin, hon har sen tidigare sett flertalet av Lövsta Stuteris hingstvisningar, senast den i Helsingborg som ägde rum den 31 mars.

”Visningen på seminstationen var superbra, otroligt härlig stämning som Lövsta bjuder på. Hingstarna visas på ett sånt fint sätt. Välarrangerat och genomtänkt – jättekul att få se hingstarna!”

Nu startar säsongen på Lövsta Seminstation och för den som vill betäcka och se hela Lövsta Stuteris hingstprogram går det att se här.

Foto: Sara Hellner

Välkomsttal av Antonia Ax:son Johnson, Malin Cohlin och Tinne Vilhelmsson-Silfvén.

Caroline Darcourt och Bon Coeur.

Tinne Vilhelmsson-Silfvén och Van Vivaldi.

Jens Fredricson och Cayenne de Clarence.

Farinjo des MEC och Rebecca Milton.

For Ever Jump och Rebecca Milton.

Coupe de Coeur och Rebecca Milton.

Caroline Darcourt och Sankt Erik II som numera är kastrerad men finns kvar på fryst semin.

Liberace For U och Johanna Jendland.

Kane och Linnea Dahlberg.

Cabachon visades för hand av Florian Darcourt.

Bruksprovsvinnaren Kane.

Läs mer

Under Gothenburg Horse Show anordnade Lövsta Stuteri ett mingel, där stoet och uppfödaren stod i centrum. Inbjudna var 2018 års LövstaStar-föl, stoägare med sto antaget till LövstaStar 2018, uppfödare, samarbetspartners och kollegor inom branschen.

Ett frukostsamtal med Ludger Beerbaum och Bo Jenå, skickligt anförda av moderatorn Görel Nyman, stod på programmet. Vi fick höra både Ludgers och Bos syn på dagens avel, den häst vi har avlat fram till idag samtidigt som de diskuterade hur morgondagens häst bör se ut och hur vi når dit.

Prisutdelning för de fem högst bedömda hopp- respektive dressyrfölen i LövstaStar 2018 uppmärksammades med diplom, fribetäckning och ett pris om 3000 kronor. Istället för snittblommor till pristagarna delades fröpåsar ut, helt i enlighet med Lövsta Stuteris hållbarhetsarbete.

Vinnare LövstaStar 2018:

Blaze, e. Crusader Ice, uppf. Ulf Gudmundsson

Bacardi B, e. Baltimore, uppf. J&J Breeding

Bromance M&M, e. Cristallo II, uppf. Maths Örtbring och Mattias Åstrand

Lycka F, e. Cristallo II, uppf. Gunnel och Kjell Frölin

Heartcore NL, e. Heartbeat, uppf. Åsa Nilsson

Ferrum, e. Ironman H, uppf. Elin Gustafsson

Halo van Sassen, e. Van Vivaldi, uppf. Helene Hogengård

Desmond, e. Demand, uppf. Carina och Tord Jönsson

Irus I Bo, uppf. Karin Folkesson

Grassina LVST, e. Sankt Erik II, uppf. Kristina Magnusson

Fotona nedan är på Grassina LVST som föl.

Grassina LVST, e. Sankt Erik II, uppfödare och ägare Kristina Magnusson.

Grassina LVST, e. Sankt Erik II, uppfödare och ägare Kristina Magnusson.

Läs mer

Under lördagseftermiddagen bjöd Tinne och Anton på en underbar kür till tonerna av ’Good Vibrations’ och publikens jubel. Stämningen i arenan var magisk när ekipaget red ut från arenan på långa tyglar.

Samspelta och helt fokuserade på sin uppgift tog de sig an küren och berättade en fin historia tillsammans. Tinne berättar att det var helt fantastiskt att rida en glad, energisk Anton som var med henne under hela ritten.

”Anton älskade att få vara inne på arenan idag. Han trivs så bra och älskar den här miljön med hemmapubliken. Det var otroligt rörande att få rida idag!”

Anton och Tinne rider ut med långa tyglar till stående ovationer och en magisk stämningen inne i Scandinavium.

Det blev till slut Isabelle Werth med Weihegold OLD som stod som vinnare med Laura Graves och Verdades på en andraplats.

Efter en höst och vinter med en del tävlingar Florida kommer Anton nu få en välförtjänt vila och långa promenader i skogen hemma på Lövsta Gård.
Vad som kommer härnäst återstår att se, läs mer om Tinnes tankar inför framtiden här.

Foto: Magnus Cohlin

Läs mer

Under torsdagens Grand Prix red Tinne Vilhemsson-Silfvén och Don Auriello in i Scandinavium till en jublande hemmapublik. 

Tinne berättar att Anton var riktigt laddad inne på banan och tyckte att det var kul att få visa upp sig på hemmaplan.

”Anton var rörande nöjd över att få vara inne på banan. Publiken var helt fantastiskt, det är en underbar stämning att få rida till!”

De mötte hårt motstånd och det var Isabelle Werth och Wiehegold OLD som tog hem segern följt av Laura Graves och Verdades på en andraplats.

Nu laddar vi om inför morgondagens kür, som ekipaget senast red i Florida där de fick chansen att repetera små ändringar i programmet och musiken.

”Küren är väldigt kul och svår att rida, vi ska berätta en historia så det gäller att vi är samspelta!”

Vi ser fram emot ett se Tinne och Anton dansa fram till tonerna av ’Good Vibrations’ imorgon.
Grand Prix kuren går av stapeln kl 16.00 imorgon och den som inte är på plats kan se allt på SVT.

Foto: Sara Hellner

Läs mer

Intervju med Jens Fredricson, skriven av Gothenburg Horse Show inför årets tävling

Jens Fredricson är på hugget. Med flera lovande unghästar i stallet är återkomsten till den absoluta toppen inom räckhåll. En av de starkast lysande stjärnorna i stallet just nu heter Cayenne de Clarence 1352 och tillsammans har ekipaget kvalificerat sig till finalen av Lövsta Future Challenge Jumping Unga hästar. Gothenburg Horse Show har träffat Jens för att ta tempen på ekipaget såhär ett par veckor innan start.

22 år har gått sedan Jens Fredricson red sin första världscupfinal i Göteborg (1997). Sedan dess har han haft en fantastisk tävlingskarriär med bland annat flertalet SM guld, placeringar i världscupen, EM-brons i lag och fina OS-resultat från London 2012 med Lunatic. Därtill har han under många år varit en viktig pusselbit i utvecklingen av svensk ridsport genom sitt arbete med både ryttare och hästar på Riksanläggningarna Strömsholm och Flyinge.

Även om det i nuläget inte finns någon världscupshäst i Jens stall, råder det absolut ingen brist på kandidater. I helgens genrep i Flyinge visade Lövsta Stuteris hingst Cayenne de Clarence högform och Jens är övertygad om att det är en häst för framtiden. Med en stabil runda, ett test mot klockan och enbart fyra fel i 140-debuten är Jens mycket nöjd med hingsten och känner sig mer än redo för starten i Göteborg som kommer bli hingstens första arenaupplevelse. För en del hästar kan arenamiljön blir överväldigande, men när det kommer till Cayenne de Clarence är Jens inte orolig:

”Han är så cool så det är inget bekymmer för honom. Han är inte rädd för någonting. Jag tror bara han kommer bli bättre av det”

Cayenne de Clarence har funnits i Jens stall sedan han köptes in som fyraåring av Lövsta Stuteri. 2017 small det till och Cayenne de Clarence visade att han var en häst för framtiden med både en tredjeplacering i Falsterbo och seger i SWB Stallion Trophy. 2018 fortsatte i samma takt med hela sex felfria rundor under Sunshine Tour och ännu en gång seger i SWB Stallion Trophy i Flyinge vilket också kvalificerade ekipaget till Göteborg.

Med den legendariska hingsten Baloubet du Rouet som far (som för övrigt är en av de hästar som är nominerade till att väljas in i Gothenburg Horse Shows Hall of Fame) har Cayenne de Clarence mycket att brås på. ”Han är löjligt likt sin far och det är ju inget man behöver skämmas för direkt” säger Jens med ett skratt. Men även om likheterna med den legendariska hingsten på många sätt är slående har Cayenne de Clarence om man får tro Jens inte ärvt sin fars kärva temperament, utan är istället både lätt och trevlig att ha att göra med:

”Det är en väldigt sympatisk häst. Samarbetsvillig och sådär, så han är nog lite enklare kanske att ha att göra med än Baloubet. Han är en väldigt trevlig individ.”

För att förbereda Cayenne de Clarence för både Göteborg och framtiden jobbar Jens mycket med gymnastisering och rakriktning till vardags. Och trots att han har flertalet ridhus och utebanor till sitt förfogade föredrar Jens naturen som träningsplats: ” Jag rider ju väldigt mycket ute. I skog och mark. Och tränar väldigt mycket utomhus, oavsett ifall det regnar eller inte. Jag tror att det är bra. Det stärker de unga hästarna och det ger en bra framåtbjudning. ”. Kring de långsiktiga målen för Cayenne de Clarence säger Jens: ”Jag tror att det här är en häst för de riktigt stora klasserna. Han har väldigt stor kapacitet. Jag tror att det är en häst som kommer att gå hela vägen i sporten så att säga ”.

En tävling som Lövsta Future Challenge betyder enligt Jens mycket för att nå just dit, till toppen. Men det är inte själva resultatet som är avgörande enligt Jens, utan prestationen: “När man jobbar med unghästarna ska man titta på prestationen hela tiden. De kan göra en fantastisk prestation, tappa koncentrationen på ett hinder få ett nerslag men du gör en jättebra och utvecklande runda för hästens framtid”.

Avslutningsvis beskriver Jens Lövsta Future Challenge och finalerna i Göteborg som en mycket betydelsefull satsning för svensk ridsport:

”Jag tycker den betyder väldigt mycket. Inte bara för hästarna utan även för ryttarna. Att ryttare kommer ut i den här miljön, träffar nya människor, får visa sina hästar och får väldigt bra förutsättningar och man får vara med och följa världscupfinalen till exempel. Jag tror att det betyder så mycket både för uppfödarna, hästägarna, ryttarna och självklart hästarna. Så jag tycker att det är en fantastisk satsning. ”

Vi tackar för pratstunden och önskar Jens och Cayenne de Clarence stort lycka till i Göteborg och framtiden!

Kort fakta:

Jens Fredricson

Ålder: 51

Klubb: Flyinge Hästsportförening

Jens meriter: red sin första världscupfinal i Göteborg 1997, flertalet SM-guld, placeringar i världscupen, EM-brons i lag samt deltog i OS 2012

 

Häst: Cayenne de Clarence 1352

Cayenne de Clarence 1352  är aktiv i avel och finns tillgänglig via färsk transportsperma (TAI) – läs mer om honom och beställ sperma här

Stamtavla:

Fader: Baloubet du Rouet

Moder: Lipton de Roye

Morfar: Alfa d’Elle

Ägare: Lövsta Stuteri AB

Uppfödare: Rene Marcotte

 

Foto: Fredrik Jonsving

Läs mer