Under helgen gick årets första tävlingar av stapeln i Wellington, Florida. Flera av stallets blivande stjärnor fick chansen att visa upp sin goda form och mäta sig mot internationella ekipage. Caroline Darcourt och Bon Coeur 1389 var stjärnekipaget som lyste lite starkare än alla andra den här helgen. 

Teamet har haft en fantastiskt framgångsrik tävlingshelg med flera av hästarna, men det var Bon Coeur 1389 med Caroline Darcourt i sadeln som visade upp sin absoluta toppform för den amerikanska publiken.

Ekipaget inledde med att rida hem en andraplats på 72,529% i den internationella Prix St Georges-klassen under fredagskvällen. Framgångarna fortsatte under lördagen när Bon Coeur 1389 och Caroline Darcourt gjorde sin första internationella Intermediere I tillsammans. Och som de gjorde det – domarna belönade ekipaget med hela 71,882% vilket gjorde dem oslagbara i det starka internationella startfältet.

— BC var ”the talk of the day” helt fantastiskt fin och han har en spännande framtid framför sig. Han visar en enorm potential och vi värnar om att matcha honom rätt för framtiden, berättar Tinne.

— Obeskrivlig känsla att få rida in på arenan på en häst som BC, han är verkligen en häst på miljonen, säger Caroline.

Caroline Darcourt hade även fina framgångar med uttrycksfulla Sankt Erik II. Tillsammans debuterade de deras första Grand Prix-klass under torsdagen, vilket gav en fin fjärdeplats.

— Jag är så glad över att ha debuterat GP med Erik och med så fin känsla. Otroligt nyttigt att få chansen att göra det här med fler tävlingar runt hörnet, berättar Caroline

Tinnes häst Esperance visade även han upp sin goda form och vann torsdagens nationella Intermediere II. Sist ut den dagen var Tinne med Etoine (även kallad “Mio”), de passade på att rida hem en sjätteplats i den internationella Grand Prix-klassen under torsdagskvällen svensk tid.

— Esperance har utvecklats mycket under året och jag är glad över den fina känslan han gav mig idag. Etoine gjorde en fin debut på den internationella banan, han har ju inte mycket rutin och behöver få vänja sig vid atmosfären på en stor tävlingsarena. Det känns så värdefullt att få möjligheten att tävla fler tävlingar efter varandra på samma arena, berättar Tinne

Under fredagen fortsatte teamet skörda placeringar trots de typiskt svenska väderförhållandena. Först ut var Caroline Darcourt med Sankt Erik II igen som tog hem en tredjeplats i ekipagets andra Grand Prix tillsammans. Även Esperance och Tinne knep en fin andraplats i Intermediere II.

Det var Tinne med Etoine som fick avsluta tävlingshelgen med en niondeplats i den internationella Grand Prix Specialen under lördagskvällen.

Nu kommer hästarna att få välförtjänt vila i ett par dagar, men redan nu tittar vi framåt mot nästa tävling om två veckor.

Läs mer

 

I dagarna publicerades de värderande avelsindexen för hingstar och Van Vivaldi 1286 ligger på tredje plats i rankingen för hingstar med avkommor födda 2009 eller senare, sorterade efter dressyrindex. Han är den högst placerade hingsten på listan som nu är verksam i svensk avel. Van Vivaldis placering är baserad på 31 bedömda avkommor i unghästbedömningar och hans dressyrindex är 149.

Även Benetton Dream FRH 1301 ligger högt i rankingen för hingstar med avkommor födda 2009 eller senare, sorterade efter dressyrindex. Han ligger på sjätteplats, baserat på 47 avkommor och har nu ett dressyrindex på 145.

Avelsindex förutspår avelsvärdet hos en individ och ger därför en fingervisning om vilka som kan vara de bästa att avla på. Indexen är beräknade på tävlingsresultat från Svenska Ridsportförbundet i hoppning och dressyr på lägst regional nivå och resultat från SWB´s unghästbedömningar. Släktingarnas resultat tas också med i beräkningarna. När beräkningarna görs kan hänsyn tas till en hel del miljöpåverkan, vilket också gör att beräkningarna kan korrigeras. Resultatet av beräkningarna blir alltså den del som beror på hästens arvsanlag och därmed kan nedärvas, hästens avelsvärde och det vi kallar avelsindex. Tack vare avelsindexen kan hästar ur olika generationer jämföras med varandra. Metoden som används för att beräkna indexen gör det möjligt att ta hänsyn till kvalitén på de ston som hingsten har betäckt, en hingst kan alltså inte få höga index för att han till största delen fått ”bra ston”.

För de hingstar som har så många importerade avkommor att de kommer upp i index, fast de har få svenskfödda avkommor, beskriver indexet i stor utsträckning hingstens förärvning på några få avkommor. De avkommorna som finns i Sverige har valts ut och troligen sålts hit för att de ansetts bra, därför beskriver inte indexet den genomsnittliga förärvningen utan den genomsnittliga kvalitén på hingstens avkommor i Sverige. Detta gäller alltså inte Van Vivaldi eller Benetton Dream, utan deras värderande avelsindex är baserade på de ston respektive hingst har haft i Sverige.

Läs gärna mer om avelsindex här.

Artikel om årets värderande index här.

Foto: Sara Hellner

Läs mer

Under söndagsförmiddagen på första advent avtackades den 17-åriga världsstjärnan med en hyllningsceremoni i Friends Arena. Det var ett känslomässigt avsked när Anton hyllades till publikens stående ovationer.

Avtackningen inleddes med SVT’s hyllningsfilm, som visade Anton och Tinnes meriter genom åren. Till publikens applåder äntrade Tinne och Anton Friends Arena och tillsammans gjorde de sin sista kür till tonerna av ’Good Vibrations’.

Anton stormtrivdes sin sista stund i strålkastarljuset och inte ett öga var torrt när en rörd Tinne intervjuades efter küren.

-”Största minnet tävlingsmässigt är i Globen när han tog två svenska rekord samma helg och att vinna Grosse Preis i Aachen. De två minnena kommer jag alltid komma ihåg. Nu ska Anton få ha det skönt och han kommer att finnas kvar hemma på Lövsta.” säger Tinne.

Don Auriello har haft en fantastisk karriär tillsammans med Tinne Vilhelmson-Silfvén. Tillsammans har de 2 OS, 2 VM, 2 EM och 5 VC finaler på meritlistan och totalt har de 38 internationella Grand Prix segrar ihop. 2012 satte de regerande svenskt rekord i Grand Prix på 79,553% och de hade alla svenska rekord i Grand Prix, Grand Prix Special, Kür mellan 2014 – 2018. 

Nu ska Anton få njuta av stora hagar och härliga skogspromenader. Se hela avtackningen på SVT play.

Foto: Malin Larsson

Läs mer

Save the date

23 oktober 2019

Van Vivaldi 1286 med Tinne Vilhelmson Silfvén i sadeln under visningen 2019 på HFRK.

Foto: Pernilla Hägg

Efter vintern kommer en vår – även nästa år!

Hingstvisningarna våren 2020 går av stapeln söndag 5 april kl. 14.00 hos Helsingborgs Fältrittklubb och söndag 19 april kl. 14.00 på Lövsta Seminstation.

Mer information och hur du anmäler dig till hingstvisningarna kommer närmare inpå.

Läs mer

Den fantastiska hästen Don Auriello, en av Sveriges genom tiderna mest framgångsrika dressyrhästar tillsammans med Tinne Vilhelmson Silfvén, kommer att avtackas vid Sweden International Horse Show. 

Don Auriello fyller snart 18 år och vi vill tacka honom med en hyllningscermoni i Friends Arena på första advent. Anton, som han kallas av sin stora supporterkrets, har förgyllt svensk dressyr i Grand Prix i hela 9 år.  

2 OS, 2 VM, 2 EM och 5 VC finaler finns bland så mycket mer på hans meritlista. 

-”Antons charm och arbetsglädje är unik! Jag kan alltid lita på hans vilja att göra rätt. Han älskar strålkastarljuset, ju fler som hejar ju stoltare blir han! Att få chansen att rida en häst som Anton är en dröm som går i uppfyllelse.” säger Tinne   

Avtackningen kommer att ske under söndagen före Saab Top 10 Dressage GP Küren.

-”Vi känner oss hedrade över att publiken får ta farväl av Anton under Sweden International Horse Show, denna arena som har kommit att bli hans hemmaarena!” säger Christin Ericsson, Event Director, Sweden International Horse Show.

Nu ska Anton få njuta av stora hagar och härliga skogspromenader.

Foto: Matilda Hjertstrand/Svenska Ridsportförbundet 

Läs mer