”Sammanhållningen är stark i laget”

22 augusti 2017

jossanochmagi_562Josefine Ander, 24 år, är hästskötare till Paridon Magi och tillsammans är de debutanter i mästerskapssammanhang! FEI Longines EM i Göteborg är det första mästerskapet för dem båda, men Paridon Magi är en erfaren tävlingshäst och Josefine har hunnit med internationella stortävlingar både i Florida och i Europa.

Josefine är ursprungligen från Åkersberga, norr om Stockholm och gick unghästutbildningen på Flyinge då hon fick praktik på Lövsta Stuteri. Efter utbildningen fick hon anställning på Lövsta och arbetade de första åren som hästskötare till Caroline Darcourt. Nu har hon arbetat fyra år på Lövsta och gjorde i vintras i Florida sina första tävlingar som hästskötare till Tinne Vilhelmson Silfvén. Under våren och sommaren har Josefine följt med Tinne på tävlingar runt om i Europa.

Ett mästerskap är mycket större än andra internationella tävlingar. Josefine vet vad hon pratar om, trots att hon inte har gjort något mästerskap som hästskötare själv ännu. Nu har hon hunnit vara i Göteborg några dagar och har, förutom detta med atmosfären och känslan av att ”allt är större”, märkt av att det är otroligt välorganiserat och professionellt arrangerat.
-Ett mästerskap är så stort, både sett till antalet deltagare och den uppmärksamhet det får, så allt är genomtänkt i minsta detalj, säger Josefine.

Hon fortsätter  att berätta om hur de vid ankomsten till Göteborg togs emot på Åby och gjorde id-kontrollen där, för att sedan slussas in till Ullevi.
-Framme vid Ullevi fick vi direkt hjälp att packa ur lastbilen. Lastbilen kördes sedan bort och shuttle service fanns på plats för att snabbt komma tillbaka till stallområdet. Det är hög standard på uppstallningen och detaljer som kan tyckas vara småsaker, men som är viktiga för en hästskötare, är välordnade, säger Josefine.

Sammanhållningen inom det svenska laget är extra stark när det handlar om mästerskap, berättar Josefine.

– Det har mer kontakt inom laget och även med landslagsledningen än på en ”vanlig” internationell tävling. Ett mästerskap är större, på ett sätt allvarligare och så mycket roligare än de vanliga tävlingarna, men hästarna sköts, rids och förbereds på samma sätt som till andra stora internationella tävlingar, säger hon.

Det är viktigt att det är den vanliga rutinen för häst och ryttare. Josefine säger avslutningsvis att hennes förväntningar på årets EM i Göteborg är att det ska bli spännande att få uppleva, hon vill samla så mycket erfarenhet som möjligt och att hon ska försöka hinna njuta och ha roligt. Hon har varit så taggad på att få åka och nu är hon och Paridon Magi äntligen på plats!

Text: Nina Känsälä

Kommentarer inaktiverade.