Senaste

Alla nyheter

Satsningen LövstaStar resulterade i en andraplats i Rikssto

Med LövstaStar vill Lövsta Stuteri uppmuntra uppfödare att sätta ston med goda meriter i avel. Målet är att medverka till att ytterligare förbättra svensk avel genom en riktad satsning på just meriterade ston.

Ston som blir antagna till LövstaStar erbjuds fri språngavgift och 50% på 90-dygns eller levande föl-avgiften. Stoägaren förbinder sig att lägga till suffixet LVST efter avkommans namn. I år får vi för första gången se LövstaStar avkommor i treårsklasserna. Allra bäst gick det för Fantasy af Ekeby LVST som knep en andraplats vid årets upplaga av Rikssto. Vi fick en pratstund med Sara från Ekeby Stuteri, som är både uppfödare och ägare till Fantasy af Ekeby LVST.

-" Vi är så glada för Fantasy. Det är en så härlig individ med så många fina kvaliteter, men det har hon ju i släkten med, på båda sidor. Hennes mamma, Fabiana af Ekeby (efter Blue Hors Don Romantic) tar emot sin elitpremiering imorgon med, så det här blev en väldigt bra helg. Helsyster fick också höga poäng på treårstestet förra året, men hon visades aldrig här nere på Flyinge, så det gör det ju extra roligt att det gick så bra idag. Hon är verkligen en härlig individ med så många fina kvaliteter."

På frågan om hur den närmsta framtiden ser ut för Fantasy svarar Sara:

- " Fantasy är konstaterad dräktig med Rockaby S. Tanken har hela tiden varit att använda henne i aveln, men det är klart att det är lite lockande att se hur hon kan utvecklas som rid- och tävlingshäst med. I alla fall om Pernilla (Fantasys ryttare) får bestämma" säger Sara med ett leende.

Vi passade också på att fråga Sara vad hon tycker att en satsning som LövstaStar betyder för svensk avel?

- " Jag är så tacksam för att hingsthållarna verkligen satsar på de bra stona. Det ger oss uppfödare verkligen en extra morot och även möjlighet att kunna satsa genom de rabatterade priserna. Vi har faktiskt blivit antagna till programmet fem gånger. I år är Fantasys mamma betäckt med Kane, så vi ser fram emot att få döpa ytterligare ett föl med LVST-suffix nästa år."

Ekeby Stuteri har även sålt två av sina föl undan LövstaStar-antagna ston till Grand Prix-ryttare. Malin Cohlin som är stationschef på Lövsta Seminstation, tycker det är roligt att se att satsningen på högmeriterade ston ger resultat.

- " Det ska helt klart bli mycket spännande att få fortsätta följa alla hästar med LVST-suffix i deras fortsatta resa. Vem vet, kanske får vi se några av dem på internationella tävlingar och mästerskap i framtiden?"

Vill du veta mer om LövstaStar? här kan du läsa mer.

Berättelser från Lövsta

icon/story