Davinia, fölet Lea Davinci och hennes amma Zaba

I våras efterlyste vi en amma till ett föl. I situationer där man tvingas söka amma är det oftast bråttom och tid för annat än det praktiska runt stoet, fölet och den nya ”modern” finns knappt. Nu kan vi med både sorg och saknad efter Davinia och glädje över fölet Lea Davinci och hennes amma Zaba berätta vad som hände och hur sommaren varit.

Davinia (e. Davignon 1 – Gardestern, f. 1996) kom till Lövsta Stuteri 2006 med förhoppningarna om att bli Tinnes nästa stora stjärna. Stoet hade redan haft stora framgångar i Tyskland, bland annat i Nürnberger Burg Pokal och Medien Cup, en tysk motsvarighet till Lövsta Future Challenge. Tinne och Davinia hann knappt inleda sin tävlingskarriär då det stod klart att Davinia fått en senskada på höger fram. År med både behandlingar och en operation med efterföljande rehabiliteringar följde. Våren 2010 blev Davinia friskförklarad och träningen återupptogs. Glädjen var kortvarig då senan inte höll för träning. Ett liv som avelssto på Stjärnborg blev en bra lösning för Davinia. Hon visade sig vara en mycket kärleksfull mor och njöt av sitt liv med sin lilla stoflock. Davinia har tre avkommor som vi ser på med stort hopp inför framtiden; Itaparica (sto e. Belissimo M, f. 2011), dubbeldiplom på 3-årstestet på Strömsholm, med 48 p i både dressyr och hoppning Jerico (valack e. Heslegårds Rubin, f.2012) Lea Davinci (sto e. Florencio I, f. 2014)

Våren 2014 hade varit relativt tung, i dubbel bemärkelse, för Davinia. Hon hade svårare än tidigare år att orka med hela dräktigheten med sitt högra framben. Senan hade fått en ny akut skada. När Lea Davinci föddes sökte vi efter en lämplig amma. Beslutet hade tagits att låta Davinia somna in när vi hade fått kontakt med stoet Zabas ägare Lotta Jansson. Zaba, som är ett selektionssto (e. Zephyr-Urbino, f 2003), har fått två halvblodsföl tidigare. I våras bar hon på ett föl med ponnypappa, men fölade tyvärr sex veckor för tidigt. Fölet levde vid födseln, men kunde inte klara sig. Lotta Jansson såg efterlysningen om amma på Facebook och behövde inte speciellt lång betänketid eftersom hon uppfattade att Zaba saknade och letade efter sitt föl, hon hade nu varit utan det nästan två dygn. Zaba tog sig an sin nya fölunge direkt och det har varit fantastiskt att se deras relation växa fram. Från start handlar det om överlevnad för ett litet föl. Mjölk och trygghet. Zaba är en exemplarisk amma och nu önskar vi henne och hennes ägare all lycka inför kommande vinter och vår – Zaba är dräktig med Benetton Dream!

Text: Nina Känsälä Foto: Malin Cohlin och Magnus Olausson