Heartbeat 1334

Heartbeat är tillbaka hemma efter två mycket framgångsrika avelssäsonger på Zangersheide.

Heartbeat var under 2016 den mest använda hingsten i Sverige med 171 ston, med hela 92% i dräktighet. 2017 var han den fjärde mest använda hopphingsten och hade 125 ston, med en dräktighet på 84%. Lövsta Stuteri är mycket glada att se att Heartbeats framgångar som fadershingst är erkänt bland flera större förbund i Europa. Beslutet att placera honom på Zangersheide två säsonger var för att tillgodose den stora efterfrågan på sperma från Heartbeat som finns utomlands. 

Heartbeat, som har övertygat både bredd och elit, har av SWB 2016 utnämnts till årets utmanarhingst för sin lovande start i avelskarriären och talangfulla avkommor.

Prestationer

Heartbeat blev 2018 ”Årets Breeders Hingst” tack vare sina tre högt placerade avkommor, Heartcore L vann 6-årsklassen, Thelma Hästak var femteplacerad i samma klass och Viking Hästak kom trea i 4-årsklassen.

Heartbeat har visat sig passa mycket väl för de svenska stona, med sin internationella prestationsstam för en modern hoppavel. Han fortsätter att imponera genom riktigt bra avkommor med svenska mödrar. Heartbeat ser ut att utöver en fantastisk teknik även nedärva sin enastående ridbarhet. Heartbeat utnämndes 2012 av domarna för hingsttesterna i Danmark som ”Avelsmatadoren i hoppning”. Han utnämndes även till årets hingst i Danmark 2013. Heartbeat är Elit-premierad i både Danmark och Sverige.

Heartbeat är en högställd hingst, med en mycket god typ, som vid godkännandet i Danmark 2004 blev ”Flöjhingst” med totalt 910 poäng i hoppning. Han belönades med 9 för typ, 10 för sin mycket goda överlinje och sitt muskulösa kors, 8 för de korrekta benen och goda hovarna samt med hela 10 poäng för helheten. Traven bedömdes som särdeles god och galoppen fick omdömet särdeles god, vägvinnande och med en god balans. Heartbeat vann sitt 30-dagarstest 2005 i Vilhelmsborg samt blev champion både som 4-, 5- och 6-åring i Danmark. Heartbeat vann 2006, som 5-åring, det danska unghästchampionatet i hoppning med maxpoängen 10 i de åtta bedömningspunkterna. Han gjorde samma år fyra felfria rundor i unghäst-VM i Zangersheide och blev även tvåa i femårschampionatet i Falsterbo. Heartbeat har egna topplaceringar i internationell Grand Prix.

Avkommor

Det danska omdömet efter fölbesiktningen, baserad på två stora fölårgångar, premierar den särdeles goda och välbalanserade galoppen hos de muskulösa fölen. Samtidigt konstaterades att Heartbeat präglar sina föl mycket positivt och att han passar de flesta typerna av hoppstammade ston.

Heartbeat har flera godkända söner efter sig, både premie- och flöjhingstar, och många avkommor som tävlar svår klass. Bland dem har Albfuehren’s Happiness riden av Steve Guerdat och Main Road, med Shane Sweetnam i sadeln, utmärkt sig. Den i SWB godkände sonen Hasard 1245 tävlades upp till 160 hoppning av Niklas Arvidsson. Dottern Järta, med Karin Martinsen i sadeln, vann 2016 både Breeders Trophy och Elmia Scandinavian Horse Show för 7-åriga hästar. Heartbeat-sonen Happy Feets Heartbeat (f. 2012, ue. Baloubet du Rouet) ses som en potentiell mästerskapshäst och var topplacerad som unghäst. Han hade bland annat Danmarks högsta samlade poäng i hoppning vid Dansk Varmblods unghästtest. Totalt 987, 5 poäng som fördelades med 9,5 på teknik, 10 för kapacitet, 10 för galopp och 10 för ridbarhet. Happy Feets Heartbeat var en stor favorit till unghästchampionatet 2017 i Herning, men eftersom nya ryttaren Stein Endresen var domare drogs anmälan tillbaka. Heartbeat har under de senast åren verkligen visat sig vara en hingst att räkna med, han har haft flera avkommor uttagna till UVM i hoppning och stora framgångar som fadershingst under Breeders Trophy.

Härstamning

Fadern Heartbreaker, en legendar som genomgående nedärvt spänst och reaktionsförmåga, tilldelades den mycket åtråvärda titeln ”Årets häst” inom KWPN 2015. Farfar Nimmerdoor förärades samtidigt med titeln ”Århundradets hingst” inom KWPN. Heartbreaker har både egna fantastiska meriter och mycket framgångsrika avkommor i sport och avel. Även morfadern Ramiro Z talar för sig själv och kan presenteras med titlar såsom ”Stallion of the Century” och ”King of Sires”.

Heartbeat är godkänd i SWB, DWB, Zangersheide, Hannover och sydtyska förbundet.

Heartbeat har prestationsklass 3***.

 

Video på Heartbeat:

Avkommor till Heartbeat