Cayenne de Clarence 1352

Cayenne de Clarence – en exceptionell hoppförmåga med en fulländad balans i sin galopp och hoppning.

Cayenne de Clarence är en vackrare kopia av sin far och dessbättre har han inte ärvt sin fars kärva temperament, utan är lätt och trevlig att ha att göra med. Under bruksprovet 2017 bedömdes Cayenne de Clarence ha en rytmisk, aktiv, lätt och reglerbar galopp. Det är en ändamålsenlig, lätt galopp för hoppning. Cayenne de Clarence är en mycket samarbetsvillig och ridbar hingst. Han har ett mjukt, stort scoop och mycket bra bakbensteknik och ryggverkan. Vidare bedömdes han vara hinderklok med mycket fin balans i språnget. Testryttarna tyckte bland annat att han är scoopey, försiktig, med power i avstampet. Även testryttarna poängterade att han har en bra galopp, är fin både bak och fram och har stor kapacitet med många växlar.

Cayenne de Clarence visade under våren 2017 att han är en hopphäst att räkna med – han satte kvalen till Falsterbo säkert genom riktigt fina rundor. Väl i Scandinavian Open, femårschampionatet i Falsterbo, övertygade han hela veckan genom och tog en fin tredje placering totalt.

Under Breeders Trophy 2017 vann Cayenne de Clarence SWB Stallion Trophy för femåriga hopphingstar efter mycket fina rundor i både semifinal och final.

Våren 2018 inleddes med sex felfria rundor under Sunshine Tour och har under hela året visat en stabil form som sexåring. Även 2018 erövrades vinsten i SWB Stallion Trophy efter mycket fina felfria rundor under årets upplaga av Breeders Trophy. Cayenne de Clarence tävlas sedan hösten 2019 av Stella Röhlcke och ekipaget gjorde direkt fina rundor på de europeiska tävlingsbanorna.

Cayenne de Clarence ingår i Svenska Ridsportförbundets utvecklingsprogram för fem- till åttaåriga hästar, ”Svensk Hoppsport 2025”. Ett av målen är att utveckla hästar till OS i Tokyo.

Fadern, legendaren Baloubet du Rouet, är en av de bästa hopphästarna under de senaste decennierna. Ett axplock av framgångarna är individuellt OS-guld 2004, lag-brons vid OS 2000 och vinnare av tre World Cup-finaler (1998, 1999 och 2000). Baloubet du Rouet har under flera år rankats av WBFSH som världens bästa hopphingst. Otaliga avkommor skördar framgångar på de internationella arenorna, för att nämna några; Chaman (Ludger Beerbaum), Palloubet d Halong (Janika Sprunger och Bassem Hassan Mohammed), Number One d’Iso Un Prince (Nicolas Delmotte), B Once Z (Katharina Offel) och Bonne Chance CW (Janika Sprunger). Baloubet du Rouet har lämnat över 40 godkända söner.

Kombinationen av blodslinjerna Baloubet du Rouet och mycket välstammade Alfa d´Elle är högintressant, vilket bland annat framgår av Roger Yves Bosts fantastiska sto Sydney une Prince. För att nämna några framgångar har ekipaget på sin meritlista OS-guld i lag (2016) och seger i World Cup-deltävlingen i Mechelen samma år.

Modern, Lipton de Roye, tävlade redan som unghäst framgångsrikt, med bland annat segrar i både fyra- och femårs klasser (Guillaume Foutrier respektive Nicolas Duhamel). Lipton de Roye är halvsyster till Norton de Roye (e. Lord Calando). Norton de Roye har tävlat upp till trestjärnig 160-hoppning. Halvsystern Jelton de Roye har lämnat den internationellt framgångsrike Qook de Roye (e. Luccianno). I mödernet återfinns även den kända förärvaren Grand Veneur. Han var mycket populär i aveln och var år efter år den meste fadershingsten vid de nationella mästerskapen i Frankrike.

Cayenne de Clarence är godkänd i SWB och Zangersheide.

Filmer på Cayenne de Clarence:

Video från bruksprovet 2017: