Tinnes historia

Hästar har alltid varit en del av mitt liv. Min mamma var väldigt engagerad i ridsporten och det är från henne jag ärvt mitt intresse för dressyren. När jag var i sjuårsåldern började jag rida och fick tävla C-ponnyn Kandidat. Ganska snart gick jag över på stor häst och var medlem i ungdomslandslaget mellan 1995 och 1998. Under den tiden hann jag bli nordisk mästare tillsammans med Monsun.

Jag spenderade fem år hos den legendariske dressyrtränaren Walter Christensen i Tyskland, där jag både arbetade och utbildade mig. Den tiden i mitt liv är ovärderlig och gav mig grunden att både utbilda hästar och att sköta en anläggning på ett professionellt sätt.
Med mig hem till Sverige hade jag stoet Caprice som blev min första Grand Prix-häst. Tillsammans hade vi en lång karriär där med två OS, ett VM och två EM. 1993 vann jag mitt första SM, på just Caprice.

Efter Tyskland drev jag egen verksamhet, först på Bergåsa i Södertälje och sedan på Fågelbro på Värmdö. Det var en tuff, men lärorik och viktig tid. Där fick jag insikt i och förståelse för hästars olika personligheter och många dimensioner, både när det gäller det stora flertalet harmoniska hästar, men också när det gäller de missförstådda. Jag lärde mig att tolka och stödja häst och ryttare till ett gemensamt gott samarbete. Under den här tiden växte mitt intresse för att träna ungdomsryttare, något jag även idag prioriterar.

När Caprice pensionerades tog Cezar, född 1990, över. Vi deltog i ett OS och två EM tillsammans.

År 2000 träffades Antonia Ax:son Johnson och jag på en kall ridhusläktare. Hon letade efter en ryttare till sin treårshingst Weltman och frågade om jag var intresserad. Det var starten på vårt samarbete och samma år flyttade jag till Lövsta Stuteri och blev stuteri- och utbildningschef.

Sedan dess har det hänt otroligt mycket. Jag tävlade i OS i Sydney med Cezar, min son Lucas föddes, Solos Carex och jag tävlade i VM i Jerez och OS i Aten och sedemera även VM i Aachen och världscupfinalen i Las Vegas. Efter elva år blev jag svensk mästare igen 2004, på Just Mickey. Tillsammans med Carex blev jag bronsmedaljör i lag på EM i Turin och sexa individuellt. 2008 var det OS i Hongkong där vi blev fyra i lag och tolva individuellt. 2012 var det i stället Don Auriello som fick följa med till OS i London och vi blev femma i lag och elva individuellt. ”Anton” som han kallas har utvecklats enormt under våra år tillsammans och är den absoluta stjärnan i stallet just nu. Vi satte svenskt rekord i Grand Prix (79,553%) och Grand Prix Kür (84,700%) under världscuptävlingarna i Globen i slutet av 2012.

Jag och Anton hamnade på FEI:s topp-10-lista i januari 2013 och har legat där sedan dess. Jag satte personbästa i Grand Prix Special mot slutet av året, på 77,8 procent. Det gick riktigt bra i världscupen och i april 2014 är jag och Don Auriello rankade fyra i världen.
Numera finns även stjärnskottet Benetton Dream FRH på gården. Det är en häst som är otroligt mjuk och fin att rida, och vi hoppas på hans framtid både på dressyrbanan och i avelskarriären.

Under de här åren har verksamheten vuxit på Lövsta. Filialen Stjärnborg, som började som en fristående anläggning för avel och unghästar, är idag Lövsta Seminstation med en blomstrande verksamhet. Lövstas nya stall stod färdigt 2007 och är en fantastisk miljö för både hästar och människor. Hela verksamheten miljöcertifierades 2011.

Att arbeta med hästar är unikt. Varje häst och varje dag är en ny utmaning, en ny frågeställning att förstå och finna lösning på, en ny möjlighet att ta vara på. Att arbeta med hästar handlar inte bara om ett livsuppdrag, utan också om lust och glädje. Ytterst är det ett sätt att leva.

Maj 2014
Tinne Vilhelmson Silfvén