Tinnes historia

Hästar har alltid varit en del av mitt liv. Min mamma var väldigt engagerad i ridsporten och det är från henne jag ärvt mitt intresse för dressyren. När jag var i sjuårsåldern började jag rida och fick tävla C-ponnyn Kandidat. Ganska snart gick jag över på stor häst och var medlem i ungdomslandslaget mellan 1995 och 1998. Under den tiden hann jag bli nordisk mästare tillsammans med Monsun.

Jag spenderade fem år hos den legendariske dressyrtränaren Walter Christensen i Tyskland, där jag både arbetade och utbildade mig. Den tiden i mitt liv är ovärderlig och gav mig grunden att både utbilda hästar och att sköta en anläggning på ett professionellt sätt.
Med mig hem till Sverige hade jag stoet Caprice som blev min första Grand Prix-häst. Tillsammans hade vi en lång karriär där med två OS, ett VM och två EM. 1993 vann jag mitt första SM, på just Caprice.

Efter Tyskland drev jag egen verksamhet, först på Bergåsa i Södertälje och sedan på Fågelbro på Värmdö. Det var en tuff, men lärorik och viktig tid. Där fick jag insikt i och förståelse för hästars olika personligheter och många dimensioner, både när det gäller det stora flertalet harmoniska hästar, men också när det gäller de missförstådda. Jag lärde mig att tolka och stödja häst och ryttare till ett gemensamt gott samarbete. Under den här tiden växte mitt intresse för att träna ungdomsryttare, något jag även idag prioriterar.

När Caprice pensionerades tog Cezar, född 1990, över. Vi deltog i ett OS och två EM tillsammans.

År 2000 träffades Antonia Ax:son Johnson och jag på en kall ridhusläktare. Hon letade efter en ryttare till sin treårshingst Weltman och frågade om jag var intresserad. Det var starten på vårt samarbete och samma år flyttade jag till Lövsta Stuteri och blev stuteri- och utbildningschef.
Sedan dess har det hänt otroligt mycket. 2002 fick jag min son Lucas. Jag har ridit flera stora mästerskap som OS, VM och EM och tillsammans med Don Auriello satte jag svenskt rekord i Grand Prix (79,553%) och Grand Prix Kür (84,700%) under världscuptävlingarna i Globen i slutet av 2012. 2016 deltog vi i OS i Rio de Janeiro, mitt sjunde OS, och slutade på en individuell sjundeplats i Grand Prix Special och som femma med laget. Tillsammans med Paridon Magi blev jag individuell tia i EM på hemmaplan i Göteborg i slutet av sommaren 2017.

Vi invigde vårt nya stall på Lövsta 2007 och hela verksamheten miljöcertifierades 2011.
Stjärnborgs gård, som från början var vår filial för våra egna avelsston, föl och unghästar, har utvecklats till Lövsta Seminstation med ett brett program av fina hopp- och dressyrhingstar och en seminstation som betjänar över 300 ston varje säsong.

Idag har jag tre Grand Prix-hästar, Don Auriello, godkände hingsten Benetton Dream FRH och Paridon Magi. Dessutom har jag flera lovande yngre hästar på väg fram, så som valacken Esperance och godkände hingsten Van Vivaldi som jag tror väldigt mycket på.

Att arbeta med hästar är unikt. Varje häst och varje dag är en ny utmaning, en ny frågeställning att förstå och finna lösning på, en ny möjlighet att ta vara på. Att arbeta med hästar handlar inte bara om ett livsuppdrag, utan också om lust och glädje. Ytterst är det ett sätt att leva.

Tävlingsmeriter i urval:
Olympiska spel
Tinne har ridit sju OS på raken, vilket gör henne till en av två svenska idrottare som deltagit i sju OS, det första i Barcelona 1992 på Caprice. 1996 blev hon femma med laget, även då på Caprice. I Aten 2004 red hon Just Mickey och slutade på en sjätteplats med laget. I Hong Kong 2008 var det Solos Carex som var med och resultatet blev en fjärdeplats med laget och en tolfteplats individuellt. I London 2012 blev laget återigen femma och Tinne blev elva i küren på OS-debutanten Don Auriello. 2016 åkte hon till Rio de Janeiro med Don Auriello och var med och såg till att laget blev femma. Individuellt tog Tinne sin bästa placering hittills, genom en åttondeplats i küren.

VM
På meritlistan finns sex VM på fyra olika hästar. Med Caprice red hon VM i Haag 1994 där laget blev sexa. I Jerez 2002 och Aachen 2006 var det Solos Carex som fick följa med och bästa placeringen blev en femteplats med laget 2006. 2010 åkte Tinne till Kentucky med Favourit och då slutade laget på en tiondeplats. 2014 var det dags igen, den här gången i Caen och tävlingspartner var Don Auriello. Laget blev sexa, Tinne och Don Auriello blev individuellt femma i GPS och sjua i küren.

EM
Tio EM-starter har det hunnit bli hittills i karriären och två bronsmedaljer i lag. Den första 2007 i Turin med Solos Carex och den andra 2017 i Göteborg med Paridon Magi. Som bäst har Tinne blivit sexa individuellt, 2007 i Grand Prix Special med Solos Carex och 2015 i Aachen med Don Auriello i både GPS och kür.

Världscupen
Sedan 2004 har Tinne ridit åtta världscupfinaler och bästa placeringen hittills är en andraplats med Don Auriello i Göteborg 2016.