SIHS 2015 i Friends

Helgen den 26-29 november var det hästarna som intog Friends Arena i Solna, strax utanför Stockholm. Lövsta Stuteri var förstås representerat, både i världscupdressyren, Champion of the Winners och förstås genom finalen i Lövsta Future Challenge.

Finalen i Lövsta Future Challenge Dressage gick på fredag förmiddag. Åtta finalister, fyra unga ryttare och fyra unga hästar, gjorde upp om totalt 200 000 kronor i prispengar. I år var det mycket publik på plats och en fantastisk atmosfär, så de unga talangerna fick verkligen träning i att gå i en internationell arena. Vann gjorde Ida Kristoffersson på Rolex TP (Unga ryttare) och Per Sandgaard på Final Cut (Unga hästar).

Caroline Darcourt startade sexårshingsten Sankt Erik II 1265 i Champion of the Winners, direkt efter finalen i Lövsta Future Challenge. ”Erik” verkade älska att visa upp sig för publiken i Friends och gjorde en avspänd och jämn uppvisning. Den belönades med 83.600% och en tredjeplats. Efteråt hade Caroline bara beröm att ösa över ”Erik”.
– Han är helt fokuserad på mig när vi kommer in på arenan och han är så otroligt cool med allt runtomkring. Friends är ju inte som en vanlig tävling direkt. Eftersom det är så mycket show också så är det ganska speciellt, både bakom och på banan, säger hon.

På lördagen var det dags för världscupkval med ett stort och riktigt bra startfält. Tinne Vilhelmson Silfvén och Paridon Magi fick ett wild card bara någon vecka innan tävlingarna, men såg lugna, trygga och fokuserade ut när de kom in på banan. I Grand Prixen blev det en sjätteplats och 72.680%, där domarna uppskattade passage och bytesserier lite extra. Lövsta-ägda Zircoon Spring Flower med Jennie Larsson i sadeln gjorde sin andra start i Friends och världscupen. De blev tia med 70.700%. Båda ekipagen kvalade därmed in till söndagens kür.

Tinne och Magi gjorde sitt andra meeting tillsammans och precis som i Central Park red de till Broadway-küren som gjordes till Tinnes tidigare Grand Prix-häst, Favourit.
– Jag är så himla stolt över Magi. Han gjorde verkligen sitt absolut bästa inne på arenan och allt för att försöka förstå mig. Sen var det lite extra känslosamt att rida Favouritküren på hemmaplan. Musiken passar Magi väldigt bra och vi hade roligt tillsammans, säger Tinne.

Domarna tyckte om vad de såg och belönade Tinne och Magi med 75.575% vilket räckte för att de skulle avancera ett snäpp och bli femma.

Även Jennie Larsson och Zircoon Spring Flower kvalade till küren och hoppade upp en placering jämfört med gårdagens tävling. De blev nia på 73.550%.

Foto: Magnus Cohlin/Lövsta Stuteri