Prestationsston välkomnas till LövstaStar

8 januari 2018

Final 2017 Prisutdelning Bo Bennergård 4Sandra Dahlin och Ichi, vinnare av Lövsta Future Challenge Dressyr Unga hästar 2017. Ichi var ett av de prestationsston som antogs i projektet LövstaStar under 2017. Till våren föds Ichis embryotransfer-föl (e. Van Vivaldi), som bärs fram av ett mottagarsto. Foto: Bo Bennergård

Äntligen släpps de efterlängtade nyheterna och kriterierna för LövstaStar! Efter ett första lyckat år fortsätter Lövsta Stuteri att verka för att få in fler prestationsston i avel.

Projektet LövstaStar syftar till att stimulera hästägare som har ston med mycket goda meriter att sätta dem i avel antingen genom att betäcka stona eller via embryotransfer. Målet är att medverka till att ytterligare förbättra svensk avel genom just denna satsning på stona.

Nu lanseras de nya uppdaterade kriterierna. Under 2018 välkomnas ägare till prestationsston mellan tre och fjorton år att ansöka till projektet LövstaStar. En mycket efterfrågad nyhet är att ston som antogs 2017 kan söka i år igen. Rabatten som erbjuds är generös; fri språngavgift och 50% på 90-dygnsavgiften. Ägare till ston som antas i projektet kan välja en Sverigestationerad hingst ur hela Lövstas hingstprogram, eller någon av de Lövsta-ägda utlandsstationerade hingstarna. Ansökningstiden tidigareläggs något jämfört med 2017, för att hinna behandla den stora mängden ansökningar. Ytterligare en nyhet för 2018 är att ston födda 2015, som får diplom under sitt treårstest, ges möjlighet att söka efter respektive treårstest.

Hingstprogrammet för 2018 uppdateras löpande på hemsidan. Efter bruksprovet kommer årets hingstkatalog, med de senaste nyheterna på hingstfronten, att finnas tillgänglig. Var hingstarna är stationerade står i spalten med information om hingsten på respektive hingsts sida på hemsidan; www.lovstastuteri/hingstar

– När vi startade Lövsta Seminstation för drygt fem år sedan beslöt vi att en ledstjärna skulle vara att särskilt satsa på svenska ston och deras ägare. Trots att verksamheten vuxit både i Sverige och internationellt, inte minst med vårt omfattande hingstprogram, håller vi fast vid vår övertygelse. De fina svenska stona kommer alltid att vara avgörande för avelns framtid! säger Antonia Ax:son Johnson, grundare och ägare till Lövsta Stuteri.

För mer information om vilka kriterier ditt sto bör uppfylla inför ansökan till projektet, se http://www.lovstastuteri.com/lovsta-star-lvst/

Kommentarer inaktiverade.