Premiär för Divertimentos kür

15 februari 2013

Tinne_TIM_IMG_00232

Ikväll är det världspremiär för Divertimentos nya kür i samband med världscuptävlingen i Wellington. Programmet är komponerat tillsammans med den holländske kompositören och kürspecialisten Cees Slings, som hjälpt Tinne med både Don Auriellos The Who-kür och Favourits Broadway-kür.
Küren går i jazzens tecken och är en hyllning till den nyligen avlidne, amerikanske jazzmusikern Dave Brubeck.
– Det är en väldigt speciell produktion, berättar Cees Slings. Det är första gången vi får höra en riktig jazz kür, helt i stil med de ursprungliga inspelningarna.
Unikt är också att hela küren består av ett och samma musikstycke.
– Det är det världsberömda stycket Take 5 som flyter upp och ner i ett orkestralt arrangemang i olika uppsättningar, från originaluppsättningen av Dave Brubecks kvartett till ett stort orkesterarrangemang.


Cees Slings jämför det med ett av de mest uppmärksammade isdansnumren genom tiderna, Toville och Deans freestyle-program i OS 1984 som byggde hela sitt program på Ravels Bolero.
Han berättar att idén till küren “Take 5, 6 legs” föddes i december förra året, i samband med Dave Brubecks bortgång.
– Jag började lyssna på hans musik igen och Take 5 gav mig idén att skapa en kür med bara ett enda genomgående musikstycke. Jag har lekt med musiken och Tims och Favos gamla kürprogram sen i december, berättar han.
Küren är skapad på något av en rekordtid, bara sex veckor.
– Jag har gjort koreografin med hjälp och kommentarer från Tinne och hennes tränare Louise Nathhorst under väldigt kort tid. Vi filmade den första versionen när jag var på Lövsta South (anläggningen i Florida) för bara tre veckor sedan, berättar Cees.
Han avslutar:
– Originalsången innehåller ett väldigt speciellt trumsolo, som inspirerat många trummisar genom åren. Vi kommer att använda det i skritten, något som kommer att upplevas som väldigt originellt och något som aldrig tidigare är gjort.

En lång artikel om Tinnes nya kür på engelska går att läsa på www.dressage-news.com

Kommentarer inaktiverade.