Tio hållbarhetstips från Lövsta Stuteri

”Ingen kan göra allt, men alla kan göra något” är vår ledstjärna på Lövsta Stuteri. Här har vi samlat några bra tips för att påbörja hållbarhetsresan. Tips som sparar på jordens resurser och inte sällan pengar åt dig.

Vattensparande munstycke till alla kranar
Sätt ett vattensparande munstycke på alla kranar som går. Handfat och kökskranar är självskrivna, men det kan även funka där ni sköljer betten. Ett munstycke kostar cirka femtio kronor och att byta på en kran kan spara upp till 1000 kronor per år.

Mocka hagarna
Hästgödsel som får ligga kvar ute i hagarna orsakar kväveläckage i marken, som sedan orsakar övergödning av vattendrag och hav. Övergödningen av till exempel Östersjön har gett oss de massiva algblomningarna på somrarna och syrefattiga och döda bottnar. Genom att mocka hagarna regelbundet, gärna varje dag om det är rasthagar, gör man en jätteinsats för att minska kväveläckaget. Dessutom minskar parasittrycket i hagarna och du behöver inte avmaska lika ofta. När det gäller större beteshagar kan ett par gårdar till exempel gå samman och köpa in en gemensam gödselsug. Kolla med närmaste Hushållningssällskap om de har något projekt där de ekonomiskt stöttar inköp av gödselsug.

Byt till grön el
Teckna avtal med en elleverantör som erbjuder grön el, det vill säga el från förnyelsebara källor som vatten, vind eller sol. Idag har de flesta elleverantörer avtal för el från 100 % förnyelsebara källor. Om du ska bygga en ny anläggning och har möjlighet så kan det vara smart att investera i till exempel bergvärme. Det är en klimatsmart lösning och oftast en investering som lönar sig i längden. Solpaneler på ridhuset eller stallet kan ge ett överskott av el som du kan sälja tillbaka till elnätet och på så vis minska dina egna elräkningar.

Återvinn hästskorna
Se till att ta hand om hästskorna när hovslagaren varit på besök och skicka dem till återvinning. Helst ska metallen återvinnas i Sverige och inte skeppas till exempelvis Kina för nedsmältning.

Välj rätt strö till hästarna
Att välja rätt strö är lite av en vetenskap eftersom många olika faktorer påverkar hur miljövänligt ett strö är. Halmpellets är bra eftersom det komprimerade formatet minskar mängden transporter och halmen komposteras snabbt och behöver ingen lång lagringstid innan den återförs som gödning på åkrarna. Vanlig halm är en restprodukt och kräver ingen plastförpackning och har samma fördelar som halmpellets när det kommer till kompostering. Dessutom kan det vara lättare att hitta närproducerad halm jämfört med andra strömedel. Spånpellets är bättre än kutterspån eftersom de liksom halmpellets är komprimerade och kräver mindre transporter. Spån generellt kräver dock längre tid för kompostering innan det kan användas som gödningsmedel, men om man kan lägga gödslet på stuka fungerar det också bra. Ett problem är plastförpackningarna. Väljer du spån, se till att välja en leverantör som tar tillbaka och återvinner plasten. Torv går att använda som gödning i princip direkt från boxen, men är problematiskt eftersom det är en ändlig resurs som bryts från torvmossar som inte återbildas i lika snabb takt som i bryter torven.
Kan ni skapa ett samarbete med en bonde i närheten som kan ta hand om gödslet är det kanon. Det bästa är nämligen om vi kan skapa ett kretslopp där näringsämnena i hästbajset går tillbaka till jorden i form av gödning, i stället för att bränna upp det. Det minskar också användningen av konstgödsel i jordbruket.

Ta hand om osäljbara äpplen
Mataffärerna slänger massor med frukt som är osäljbar på grund av skönhetsfel. Fråga din lokala handlare om ni kan få äpplen som de ändå tänker slänga och ge till hästarna. Ett fiffigt sätt att minska matsvinnet.

Samordna transporter
Är ni några stall som ligger nära varandra? Starta ett samarbete där ni synkar exempelvis större foderinköp så minskar ni mängden transporter. Går det att samåka några stycken till stallet är det också bra, liksom att försöka samåka till tävlingar och träningar om det är möjligt.

Välj närproducerat, ekologiskt och vegetariskt
Försök att välja så närproducerat foder som möjligt. Närproducerat kan vara bättre än ekologiskt när det gäller till exempel hö eftersom ekologisk höproduktion kräver mer diesel än konventionell dito. Titta över mängden tillskott hästarna får. Ofta går det att dra ned på antalet och på så vis spara in på transporter och förpackningar.
När du väljer mat till dig själv, försök äta mer vegetariskt och välj även där närproducerat och ekologiskt i så stor utsträckning som möjligt.

Byt till LED-lampor
När en lampa går sönder, byt den mot en energisnål LED-lampa. Det sparar på både miljö och plånbok.

Klimatkompensera bilresor
Det är varken särskilt dyrt eller krångligt att klimatkompensera sina bilresor till och från stallet, träningar och tävlingar. Om man kör 2000 mil om året i en mellanstor bil som släpper ut 0,8 l/mil hamnar kostnaden på cirka 140 kronor. Hjälp att räkna ut hur mycket du ska kompensera för finns bland annat hos https://zeromission.myclimate.org/sv/car_calculators/new .